Sokol reprezentoval město Kutná Hora na jedničku!

Ve dnech 2.3. – 4.3.2017 se uskutečnil tradiční mezinárodní basketbalový turnaj v partnerském městě Tarnowskie Góry. Za přítomnosti 10 družstev z Polska, Maďarska a České republiky se rozehrály dvě soutěžní skupiny v Tarnowskych Gorach a v Radzionkówe. Turnaj, který se pořádá jako memoriál Szymona Lysika – mladého nadějného basketbalisty, který zemřel ve 20 letech a Krystiana Michalskiego basketbalového trenéra.

  

Po loňské nepřítomnosti (z důvodu kvalifikace o 2.ligu) se chtěl Sokol Kutná Hora pokusit navázat na vítěznou vlnu z roku 2015. Čekaly ho 4 utkání v základní skupině a poté případné semifinále a finále. V prvním utkání s maďarským týmem z Bekescsaby se ukázalo, že tento soupeř oproti minulým letům značně posílil. Sokol nastoupil ve složení Málek, Němeček, Kratochvíl D., Vokál a Kocourek. Celé utkání bylo velice vyrovnané a sokolům se podařilo potvrdit vítězství až v závěrečných minutách. Druhý den čekaly na kutnohorské hráče 3 utkání v pořadí s TG Power, Przyjaciele Szymona a KKS TG Junior. První duel s TG Power byl rovněž velice dramatický a Sokolové ho vyhráli díky velké bojovnosti 53 : 47. Poslední dvě utkání již odehrála Kutná Hora v klidnějším tempu a tak dostali větší prostor dorostenci Rowe a Dáňa. Postup z prvního místa znamenal, že semifinále odehrají kutnohorští proti druhému týmu skupiny z Radzionkówa – Boguszów Gorce. Druhé semifinále sehrály Machina AG Rolbut Radzionkow a Bekescsaba.

Semifinále rozehrál Sokol ve velkém tempu a soupeř z Gorce se nestačil divit. První čtvrtina skončila 36 :9 a přes to, že se utkání později vyrovnalo, odehrálo se již v režii Sokola. Postup do finále byl velkou výzvou, protože se Kutná Hora opět utkala s maďarskou Békescsábou. Maďarští hráči povzbuzeni postupem ze základní skupiny až do finále, hráli rychle a agresivně. Přesto se Sokol dostal na začátku utkání do mírného náskoku a ten se dařil udržovat až do závěrečných minut, kdy soupeř již neměl především morální síly na zvrat. A tak ve čtrnáctém ročníku memoriálu Szymona Lysika a Krystiana Michalskiego opět zvítězil ve finále Sokol Kutná Hora (62 : 44) a to znamenalo, že starosta Kutné Hory Bc. Martin Starý mohl pověsit na hrudě našich hráčů zlaté medaile. Individuální ocenění navíc obdržel Udoděnko jako nejlepší střelec a Jakub Němeček jako nejlepší hráč turnaje.

Tak jako každoročně, byl celý pobyt i turnaj skvěle organizován. Ubytování bylo na vysoké úrovni. Organizátoři zajistili družstvu možnost navštívit ,,Vodní park“ dle potřeby i opakovaně. A jakou váhu připisují organizátoři i město celému turnaji, o tom svědčí množství fotografů na každém zápase, online TV přenosy, různé doprovodné programy, neustálé losování o ceny pro diváky atd. Velice důležitým bodem celého dění je i smuteční ceremoniál pokládání květin na hroby obou vzpomínaných basketbalistů. A tak zároveň již se vzpomínkou na turnaj letošní, musíme vyjádřit i to, že se všichni těšíme na účast v roce příštím, tedy na 15. ročníku v roce 2018.

Zleva: Udoděnko, Rowe, Aufrecht, Dáňa, Vokál, Kratochvíl D., Kocourek, Němeček, Málek, Kratochvíl P.

Petr Kratochvíl